Skip to main content
Tarinoita

Miksi pelkkä kunnossapito­tarveselvitys ei riitä?

By 30.9.20206 syyskuun, 2021No Comments

Meille siirtyneen ns. alkuperäiskunnossa olevan taloyhtiön hallituksen kokouksessa tajusin jälleen kerran perineeni tilanteen, joka vaarallisuudestaan huolimatta on valitettavan useille taloyhtiöille arkipäivää.

Keskustelun käännyttyä kunnossapitotarveselvitykseen, alkoivat hallituksen jäsenet täyttää lakisääteisiä velvoitteitaan lisäämällä taulukkoon sattumanvaraisesti korjaustarpeita ”jaahas, mitähän tänne sitten tällä kertaa laitettaisiin?”- kommentoinnin saattelemana. Hallituksen puheenjohtaja ei mm. ”kannattanut putkiremontin lisäämistä kunnossapitotarveselvitykseen juuri nyt, sillä kyllä ne putket vielä muutaman vuoden kestävät, kun ovat tähänkin asti kestäneet”. Kyseinen puheenjohtaja oli aikeissa myydä huoneistonsa lähitulevaisuudessa.

Asiasta kysyttäessä sain vastaukseksi, että näin oli aina aiemminkin toimittu.

Toiminnan oli yksinkertaisesti pakko muuttua vastuullisemmaksi. Välittömästi.

Syvällisen keskustelun jälkeen hallitus päätyi siirtämään kunnossapitotarveselvityksen käsittelyn seuraavaan kokoukseen, jota ennen suoritettaisiin kiinteistössä kattava kuntokartoitus ja parin huoneiston viemäreiden kuvaus. Näin hallitus voi tehdä päätöksiä tosiasioiden pohjalta, eikä mututuntumalla.

Tilanne on ollut valitettavan yleinen siitä lähtien, kun asunto-osakeyhtiölaki muuttui noin 10 vuotta sitten ja laissa ei määritelty miten ja missä laajuudessa kunnossapitotarveselvitys tulisi laatia.

Rakennuksen piilevä korjausvelka kasvaa, kun asiaan ei käytetä riittävän ajoissa aikaa tai riittävää osaamista. Pullataikinan lailla paisuva korjausvelka puolestaan aiheuttaa pahimmassa tapauksessa merkittävää kiinteistöjen arvonalentumaa ja voi poikia jopa osakkeensiirtojen jälkeen oikeusjuttuja, missä korvausvastuuseen voi joutua taloyhtiö tai jopa hallitus.

Keväällä 2020 toteutimme 180 taloyhtiössämme osakaskyselyn, josta ilmeni, että yli 80 %:n taloyhtiöistämme kokevat lakisääteisen mallin riittämättömänä. Pitkäjänteisemmän ja suunnitelmallisemman lähestymistavan tarve on ilmeinen.

Osana isännöintipalveluamme, olemme hioneet kullekin taloyhtiölle laadittavaa Uniko-taloyhtiöstrategiaa vuodesta 2017 alkaen vastaamaan huutavaan tarpeeseen. Isännöinti- ja kiinteistöala on onneksi kokonaisuudessaan tuntunut vihdoin heräävän asiaan ja seuraavan asettamaamme vastuullista esimerkkiä.

Asiakkaanamme saat ensiluokkaisen suunnittelun lisäksi avuksesi osaavat verkostot. Voimme räätälöidä taloyhtiöllesi kevyet ja raskaat kuntokartoitukset, kuntoarviot ja tietysti korjaustarvesuunnitelman sopivassa laajuudessa. Näin kustannukset voidaan jyvittää yli ajan ja mahdollinen lisärahoituksen tarve pystytään ennakoimaan ja siten välttymään ikäviltä taloudellisilta yllätyksiltä taloyhtiössä.

Uniko on ollut alusta alkaen aallon harjalla ja eturintamassa tuottamassa hyötyä asiakkailleen. Tämä vaatii kuitenkin korjaustarpeen suunnittelua vähintään 10, 20 tai jopa 30 vuoden tähtäimellä. Unikossa puhummekin taloyhtiöiden kehittämisestä, jolloin päämäärätietoisen työn tuloksena kiinteistöjen arvo nousee ja ikävien taloudellisten ja rakennusteknisten yllätysten määrä pitkällä aikavälillä vähenee huomattavasti.

Helpottaa kummasti yhteistyötä.

PAULI RATU

Toimitusjohtaja
Isännöitsijä IAT, PerusTEK
 029 1700 661

PAULI RATU

Toimitusjohtaja
Isännöitsijä IAT, PerusTEK
 029 1700 661

Uusi tuttavuus?

Pyydä tarjous!

Yhteystietomme
Haluatko tietää lisää...

Painavaa asiaa

Lue blogia