Skip to main content
Tarinoita

Haluatko säästää rahaa? Kilpailuta taloyhtiön palvelut oikein!

By 22.2.20216 syyskuun, 2021No Comments

Isännöitsijän yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää huolta siitä, että taloyhtiö maksaa käyttämistään palveluista laadullisesti oikean markkinahinnan. Työkaluna on palveluiden kilpailuttaminen.

Vaikka urakoiden kilpailutusta ja tarjouksen antajan valintaa ei ole säädetty lailla, on hallituksen ja isännöitsijän vastuu toimia asiassa huolellisesti. Paras tapa suojautua virheiltä kilpailutuksessa onkin varmistaa, että taloyhtiöön valitaan osaava ja aktiivinen isännöitsijä.

Kauhutarinoita laiminlyödyistä ja huonosti hoidetuista kilpailuttamisista on lukemattomia.

Esimerkki 1:

Taloyhtiö vaihtoi isännöintipalvelut Unikolle.

Huomasimme nopeasti papereista, että kiinteistövakuutus oli taloyhtiön kokoon ja ikään nähden liian kallis.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi, että edellinen isännöitsijä oli usein puhunut vakuutuksen kilpailuttamisesta. Puheista huolimatta mitään ei kahden vuosikymmenen aikana ehtinyt tapahtua.

Kun kilpailutimme vakuutuksen, sen hinta tippui lähes 70 prosenttia ja vakuutusehdot paranivat oleellisesti. Säästöä kertyy vuositasolla tuhansia euroja.

Vakuutusten ja sähkön ostossa kannattaa käyttää isännöitsijän lisäksi palvelun ostoon erikoistuneita toimijoita, joita ovat esimerkiksi vakuutus- ja sähkömeklarit.

Esimerkki 2:

Perusurakoissa (kuten taloyhtiöiden ikkunoiden uusiminen) on tärkeää, että tarjouksia pyydetään urakan kokoon nähden riittävä määrä. Urakan luonne ja taloyhtiön kokoluokka määrittelee, milloin hanke tulisi kilpailuttaa. Isommassa taloyhtiössä ei ole järkevää uhrata aikaa ja rahaa pienimpien urakoiden kilpailutukseen, koska silloin kilpailuttamisella saatavat hyödyt valuvat kilpailutuksesta aiheutuviin kustannuksiin.

Vastaavasti pienessä taloyhtiössä satasillakin on merkitys, jolloin hyvät yhteistyökumppanit ja verkostot urakoitsijoihin korostuvat.

Ammattimaisella ja asiantuntevalla kilpailutuksella voidaan tunnistaa ison urakan, kiinteistöhuollon tai lainanhoidon todelliset kustannukset näennäisesti samanlaisten tarjousten takana.

Kun tiedät mitä teet, pysyvät kustannukset ennustettavina ja saavutettu hyöty on usein nähtävissä suoraan tilipussissa alentuneena hoitovastikkeena. Parhaimmillaan hoitovastike voi laskea 10 – 20 prosenttia.

Kilpailutuksissa on ammattilaisellakin maalaisjärjen käyttö sallittua, joka valitettavan usein loistaa poissaolollaan.

Rautaisella ammattitaidolla toteutettu laadukas kilpailutus on Unikon tavaramerkki ja merkittävä kilpailuetu, jonka varaan on hyvä vannoa.

Helpottaa kummasti yhteistyötä.

PAULI RATU

Toimitusjohtaja
Isännöitsijä IAT, PerusTEK
 029 1700 661

PAULI RATU

Toimitusjohtaja
Isännöitsijä IAT, PerusTEK
 029 1700 661

Uusi tuttavuus?

Pyydä tarjous!

Yhteystietomme
Haluatko tietää lisää...

Painavaa asiaa

Lue blogia